Filtriranje
Korisnička podrška
+385 21 642 652info@optikam.hr
Pon - Pet od 09 do 16h
Besplatna dostava za cijelu RH
Početna Blog i novosti Polarizirane sunčane naočale: Sve što trebate znati (2020.)

Polarizirane sunčane naočale: Otkriven misterij o polariziranim lećama

polarizirane sunčane naočale
Datum objave: 28. prosinac 2019.

Polarizirane sunčane naočale mogu biti spasonosne u uvjetima kada vam je potrebna dobra vidljivost. Saznajte sve o njima u predstojećem tekstu.

Polarizirane sunčane naočale su specijalizirane naočale dizajnirane za smanjenje blještavila sa površina poput vode, snijega i stakla. Blještavilo distorzira pravu boju predmeta i otežava njihovo razlikovanje. Polarizirane sunčane naočale mogu biti korisne za određene sportove i vožnju, pomažu sudionicima da jasnije vide i izbjegnu potencijalne opasnosti na vrijeme. Često su opremljene lećama posebno obrađenim za poravnavanje dolazne horizontalne svjetlosti, čime se smanjuje blještavilo, poboljšava kontrast i ublažava naprezanje očiju.

 

 

Polarizirane leće


Zašto odabrati polarizirane sunčane naočale?


Polarizirane leće poboljšavaju vaš vid uklanjanjem odsjaja i pojačavanjem kontrasta. Proizvođači poput Oakley i Persol koriste polarizirane leće za specifičnu svrhu smanjenja odsjaja koji dolazi sa vodene površine. Poznate marke Carrera i Police koristi polarizirane leće za svoj visokotehnološki asortiman vozačkih sunčanih naočala. Ali polarizirane leće nisu samo za ribolovce i vozače trkačkih automobila. Brend Ray-Ban ima u svojoj ponudi moderan izbor polariziranih naočala za sve moguće svjetlosne uvjete - te su brend koji je najpopularniji prozvođač polariziranih sunčanih naočala.

 

ray ban polarizirane

Za što su dobre polarizirane sunčane naočale?


Polarizirane leće imaju brojne prednosti na vodi i na kopnu.

Savršene su za rekreaciju na otvorenom gdje polarizacija smanjuje neugodno blještavilo.
Često ih koriste i ribolovci za razaznavanje ribe u moru i vodi, pomažu pilotima u uvjetima na visokim nadmorskim visinama i pomažu tenisačima i golferima u njihovoj igri. 


Kada vozite automobil, polarizirane sunčane naočale mogu umanjiti odsjaj koji dolazi s površine ceste, haube automobila i odraz sa površine drugih automobila.

oakley polarizirane naočale

Imaju li polarizirane sunčane naočale UV zaštitu?


Ne, polarizirajući sloj na naočalama sam po sebi ne štiti vaše oči od štetnih UV zraka. Srećom, većina kvalitetnih naočala s polariziranim lećama također imaju zaštitu od ultraljubičastih zraka.

 

 

 

Kako djeluju polarizirane sunčane naočale?

 

Polarizirane leće dostupne su u različitim bojama, ovisno o materijalu od kojeg su izrađene leće. Tamnije boje pružaju veću razinu polarizacije.

 

Sunčeva svjetlost može se apsorbirati ili reflektirati u nekoliko različitih smjerova. Sunčeva svjetlost koja se odbija od vodoravnih površina poput vode, zemlje ili haube automobila obično se odbija nazad u sličnom vodoravnom smjeru.

Taj odsjaj stvara uznemirujući izvor blještavila koji ne samo da stvara vizualnu nelagodu, već također može uzrokovati i privremeno sljepilo. Odsjaj može stvoriti vrlo opasnu situaciju, posebno za vrijeme vožnje.

 

Polarizirane leće sadrže tanke filtere koji omogućavaju prolazak kroz njega samo u slučaju okomito orijentirane svjetlosti. Filteri  blokiraju vodoravno orijentiranu svjetlost tako da se odsjaj gotovo u potpunosti eliminira.

 

Najčešće boje polariziranih leća su siva i smeđa. Međutim, ovisno o proizvođaču, mogu biti dostupne i mnoge druge boje. Zelena i žuta su među popularnijim bojama.

 

persol polarizirane žute naočale

Vrste polariziranih leća


U osnovi postoje dvije vrste polariziranih leća: leće od 0,75 mm i leće od 1,1 mm. Različita debljina upotrebljenog polarizirajućeg filma može poboljšati trajnost leća, jer je postavljena na vanjsku stranu stakla i zaštićena premazom otpornim na ogrebotine. Leće debljine 0,75 mm su posebice dobre za većinu sportova u kojima  nema rizika od udara. Sloj od 1,1 mm pruža dodatnu čvrstoću koja je korisna u sportovima u kojima se postoji rizik od udarca u glavu. Deblji film, ne čini naočale ove vrste boljim kada je u pitanju smanjenje sjaja.

 

ray ban polariziran naočale

 

Kako znati jesu li vaše leće polarizirane?
 

Izvršite test ispred računala


Ako nosite sunčane naočale dok čitate ovaj članak, možda ćete moći utvrditi jesu li polarizirane. To je zato što većina modernih računalnih ekrana koristi istu tehnologiju za smanjenje odsjaja kao i polarizirane leće. Ako zarotirate vaše naočale dok gledate u monitor računala te, dijelovi zaslona postat će prazni ili će potamniti. Isto vrijedi i za LCD zaslone poput onih na benzinskoj pumpi. Zakoni fizike često znaju biti poprilično luckasti, zar ne?

 

Usporedite dva para


Ako znate nekoga tko posjeduje polarizirane sunčane naočale, biti će vrlo jednostavno utvrditi da li su i vaše naočale polarizirane. Prvo podignite oba para te ih istovremeno razgledajte. Zatim zakrenite jedan par sunčanih naočala za oko 60 stupnjeva. Ako su oba para naočala polarizirana, područje preklapanja će potamniti pri filtriranju suvišne svjetlosti. Ako vaš par nije polariziran, nećete primijetiti nikakvu razliku.

 

Provjerite naljepnicu


Većina novih polariziranih sunčanih naočala dolazi s naljepnicom na jednoj od leća koja navodi da su naočale polarizirane. Svi kvalitetni proizvođači  urezuju riječ Polarised  ili slovo P  u donji rub lijeve leće i na samoj ručki. Kao rezultat, čak i ako ste naočale kupili prije nekoliko mjeseci ili godina, moguće je da brzi pregled može otkriti tragove koje nikad prije niste primijetili.

 

Nadam se da ste saznali sve o polariziranim sunčanim naočalama te da imate sve informacije za odabir polariziranih naočala iz bogatog izbora Optike M. Ukoliko niste sigurni kakoizabrati naočale za vaše lice, pročitajte ovaj opširan vodič.

 

 

 

Bliži se Nova godina i ukoliko još niste sigurni gdje je proslaviti, Optika M je sastavila 7 atraktivnih lokacija baš za Vas.

Zabavite se, budite sa ljudima koje volite, pijte umjereno i uživajte u ulasku u novo desetljeće.

 

Sretna Nova godina od vaše Optike M!

 

 

 

Newsletter
Pretplatite se na naš newsletter

Newsletter šaljemo jednom tjedno, budite informirani na vrijeme